Spontani splavi

Krvavitve v nosečnosti so znaki nepravilnosti, ki lahko privedejo do spontanega splava. V prvih mesecih nosečnosti je najpogostejši vzrok krvavitve abortus. Spontani splav delimo na več vrst. Poznamo dve možnosti nastanka splava:

 • najprej odmre zarodek, šele nato pride do krčenja maternice in iztisa (ekspulzije) ploda

 • krčenja se pojavijo takrat, ko je zarodek se živ, šele nato nastopi iztis (ekspulzija) ploda in njegova smrt

Klinično ločimo splave na:

 • grozeči splav (abortus imminens)

 • začetni splav (abortus incipiens)

 • potekajoči splav (abortus in tractu)

 • nepopolni splav (abortus incompletus)

 • popolni splav (abortus completus)

 • ponavljajoči splav (habitualis abortus)

Grozeči splav (abortus imminens)

Pojavijo se rahle krvavitve. Popadkov ni ali pa so zelo redki in slabi. Pri grozečem splavu plod dobiva preko preostalih resic še vedno dovolj hranil in kisika, da ostane živ. V večini se popadki poležejo, krvavitev preneha in nosečnost se nadaljuje. Nožnični del maternice je normalen, zunanje maternično ustje pa je zaprto. Ultrazvočni pregled pokaže ohranjeno nosečnost. V nekaterih primerih pa postanejo popadki pogostejši, krvavitev se preneha in okrepi. Tako grozeči splav preide v začetni splav.

Začetni splav (abortus incipiens)

Pri začetnem splavu se je zaradi popadkov večji del jajca ločil od maternice, hkrati pa se začne odpirati tudi maternica. Odteka kri, pomešana s krvnimi strdki. Zunanje maternično ustje in vratni kanal maternice se začneta odpirati. Pogosto se pojavi retroplacentarni hematom, ki nastane zaradi zgodnje ločitve posteljice. Posebna oblika začetnega splava je cervikalni ali vratni splav. Pojavi se navadno pri prvorodnicah. Jajce se v celoti potisne v vratni kanal. Zunanje maternično ustje je zaprto in onemogoča iztis v nožnico. Cervikalnega splava ne smemo zamenjati za redko obliko izvenmaternične nosečnosti, kjer se oplojeno jajčece naseli v kanalu materničnega vratu (graviditas cervicalis).

Potekajoči splav (abortus in tractu)

Običajno ima nosečnica boleče popadke in se maternično ustje odpira, telo maternice pa je napeto. Ta doba je zelo kratka.

Nepopolni splav (abortus incompletus)

Pri nepopolnem splavu ostane del jajca še v maternici, večina pa se je zaradi popadkov s številnimi strdki iztisnila v nožnico in povzročila močnejšo zunanjo krvavitev. V nožnici je polno krvi in strdkov, maternični vrat je prehoden za prst ali več, maternično telo pa je manjše, kot bi moralo biti, glede na trajanje nosečnosti. Sočasno je telo maternice skrčeno in deluje trdo. Če splava ne dokončamo z abrazijo preostalih delov jajca, ženska krvavi še dneve in tedne. Pojavi se lahko slabokrvnost in nevarnost za okužbe.

Popolni splav (abortus completus)

O popolnem splavu govorimo, če se izloči celo jajce. Krvavitev preneha v nekaj dneh, vendar v maternici se vedno ostanejo resice, ki jih je treba odstraniti. To se ugotovi z ultrazvočnim pregledom.

Oblike popolnega splava so:

 • snetljivo jajce (blighted ovum); oplojeno jajce se ne razvija in ni zametka

 • zadržani splav (missed abortus); ko plod v nosečnosti odmre, a ne pride do znakov spontanega splava, ampak se ti pojavijo šele po daljšem času

 • febrilni splav (abortus febrilis); gre za odprt cervikalni kanal in možnost, da se v maternično telo vnesejo bakterije. Ascendentno okužbo pri spontanem splavu dokazuje visoka vročina, zato ga imenujemo febrilni ali vročinski splav.

Ponavljajoči splav (habitualni abortus)

O ponavljajočem se splavu govorimo, kadar ima ženska zaporedne spontane splave.

Zadnje objave
 • Facebook Basic Square
Sledite nam na

Telefon številka: 040 558 322

© 2017 nikolipozabljeni.com  |  Izdelava: Tomaž Konajzler