»Ko boste močnejši na enem področju, boste ugotovili, da so postala obvladljiva tudi druga. In naslednja stvar, ki jo boste opazili, je to, da iz sadike rastete v visoko, čudovito drevo, ki ima korenine zasidrane globoko v zemljo. Z drugimi besedami, uspevali boste v celovito, čudovito, skrivnostno in neprimerljivo stvar, imenovano ... ŽIVLJENJE!«

(Louise L. Hay)

 

Splav delimo na spontani in načrtovani splav. 


O spontanem splavu govorimo takrat, ko narava poskrbi, da otrok ne kaže znakov življenja in na potek splava nimamo nobenega vpliva. Je prekinitev nosečnosti brez sodelovanja  nosečnice oziroma proti njeni volji.


Načrtovani splav se izvede na željo nosečnice. V primeru, ko si nosečnica ali par ne želi imeti otrok ali pa je težka diagnoza vprašljiva za kakovostno življenje otroka in staršev. 


Splav je zelo boleča izkušnja, ki predstavlja biološki in psihični dogodek za starša. Izzove močne čustvene reakcije. Splav ne predstavlja samo izgubo otroka, ampak tudi izgubo sebe in materinstva. Povzroči lahko dvom, da ženska postane mati. Počuti se nesposobno in manjvredno.

Pri načrtovanem splavu pa je najbolj pogost občutek krivde. Postavljanje vprašanja zakaj se je tako odločila in ali je res vse naredila za svojega otroka. 

O SPLAVU